Feyenoord historie

Feyenoord historie 


Waar komt de naam Feyenoord oorspronkelijk vandaan?

Deze is terug te vinden omstreeks 1450. Toen lag er een eiland in de maas, genaamd “Feijenoord”.

Dit eiland was vernoemd naar Feye van der Does. Het eiland kreeg de logische naam Feye’s oord.

De oprichters van de club, een groep jongere mannen woonachtig in de arbeidersbuurt, voetbalden op het pleintje voor de Wilhelmina kerk aan de Oranjeboomstraat.

In juli 1908 hebben zij de club Wilhelmina opgericht, de eerste naam van het huidige Feyenoord.

De naam erna was Celeritas om uiteindelijk de naam Feyenoord te krijgen. Dit was omstreeks 1912. Toen werd ook definitief gekozen voor het rood-witte shirt en de zwarte broek.

historie feyenoord


In 1912 pakt Feyenoord ook zijn eerste prijs in zijn geschiedenis, de Concordiaan beker.In 1917 verhuist Feijenoord van het Afrikaanderplein naar de Kromme Zandweg. Feyenoord is dan reeds gepromoveerd naar de eerste klasse.9 oktober 1921 is de eerste ontmoeting tussen Feyenoord en Ajax.

Feyenoord verliest met 2-3. In 1924 behaalt Feyenoord zijn eerste landstitel. In 1928 wordt Feyenoord weer kampioen.Ook in de jaren 1936 en 1938 wordt Feyenoord kampioen. Inmiddels is Feyenoord weer verhuisd, van de Kromme Zandweg naar de huidige Kuip. De Kuip kon 60.000 mensen huisvesten.


Feyenoord historie

historie feyenoord
Internationaal gezien kon Feyenoord nog niet echt meedoen. De invoering van het betaalde voetbal in 1956 veroorzaakte een grote omslag. De eerste drie jaar van het betaalde voetbal was Feyenoord in de competitie een subtopper met achtereenvolgend de 5e, 11e en wederom de 5e plek.

In de jaren zestig begon Feijenoord aanzien te verkrijgen. In het seizoen 59/60 werd Feyenoord 2e. Daarna werd Feyenoord 2 keer landskampioen. Ook in de jaren 1965 en 1969 werden ze landskampioen. In 1961 ging Feyenoord voor het eerst Europa in.

Feyenoord speelde voor de Europacup 1 in de eerste ronde tegen het Zweedse IFK Göteborg met succes. Uit won Feyenoord met 3-0 en thuis werd het maar liefst 8-2. In de volgende ronde speelde Feyenoord uit tegen het Engelse Tottenham Hotspur, waar het 1-1 werd.

Thuis verloor Feyenoord met 1-3. De toon was echter gezet, want het jaar daarop ging het een stuk beter in de Europacup 1.

Nadat Feyenoord won van Servette, Vasas en Stade de Reims stond Feijenoord in de halve finale tegenover het Portugese Benfica. Het Legioen reisde met twee boten (De Waterman en De Grote Beer), afgeladen met Feyenoordfans, af naar Portugal.


historie feyenoord-benfica-feyenoord


 Feyenoord historie

huis speelde Feyenoord met 0-0 gelijk, maar in Portugal werd met 3-0 verloren. In 1965 was het Europacup 1 toernooi al na een ronde afgelopen.

Feyenoord won thuis dan wel met 2-1 van het machtige Real Madrid, maar werd in de Spaanse hoofdstad verslagen met 5-0. Feyenoord probeerde het in seizoen 69/70 weer in de Europacup 1.

De eerste ronde kwam Feyenoord makkelijk door; door tegen het IJslandse Reykjavik thuis met 12-2 te winnen. Uit speelde Feyenoord ook in de Kuip, omdat dat meer entreegelden op zou leveren voor de IJslandse club.

Thuis werd met 4-0 gewonnen. In de tweede ronde speelde Feyenoord tegen het Italiaanse AC Milan. Feyenoord verloor in de uitwedstrijd met 1-0. Trainer Ernst Happel geloofde erin dat Feyenoord zich voor de kwartfinale kon plaatsen. Thuis zouden ze het werk afmaken.

Dat vertrouwen werd beloond, want in de legendarische thuiswedstrijd werd Milan met 2-0 verslagen. In de kwartfinale kwam Feyenoord uit tegen Vorwarts Berlin, in slechte omstandigheden werd in Berlijn met 1-0 verloren. Thuis werd dat echter met 2-0 gewonnen. In de halve finale trof Feyenoord het Poolse Legia Warschau.

Uit wist Feyenoord de 0-0 vast te houden, om het vervolgens in de Kuip af te maken met 2-0. Een droom was werkelijkheid geworden: Feyenoord stond in de finale.

De tegenstander was het Schotse Celtic, dat een paar jaar daarvoor de Europacup al had gewonnen. De finale werd gespeeld in Milaan, waar Feyenoord eerder dit toernooi al tegen het grote AC Milan speelde.

In een enerverende wedstrijd, waarin Feyenoord met 1-0 achter kwam, Won Feyenoord met 2-1 doordat Ove Kindvall in de extra speeltijd de winnende treffer maakte.

historie feyenoord ,celtic-feyenoord 1970

De vreugde in Milaan was inmens. Feyenoord was op dat moment de beste club van Europa. Een paar maanden daarna werd Feyenoord in hetzelfde toernooi reeds in de eerste ronde uitgeschakeld door het nietige UT Arad.

Feyenoord pakte echter wel de wereldbeker.


Feyenoord boekte in de Europacup 1 niet veel roem meer, wel werd in 73/74 de UEFA cup gewonnen door in de finale Tottenham Hotspur te verslaan. Nationaal was Feyenoord in deze periode ook sterk.

In 1971 en 1974 werd Feyenoord landskampioen. In deze periode speelde tot legendarische spelers benoemde spelers zoals de Feyenoorder van de Eeuw verkozen Willem van Hanegem, Coen Moulijn, Wim Jansen en Ove Kindvall.

Feyenoord was gewend geraakt aan de successen, maar zoals elke club het wel een keer meemaakt, brak een mindere periode aan bij de Rotterdammers.

Na de titel van 1974 ging het bergafwaarts met Feyenoord. Europees speelde Feyenoord niet meer echt mee, alleen de kwartfinale in 1977 in het UEFA cup toernooi is het enige wat Feyenoord in die periode nog heeft kunnen bereiken.

Ook in de Nederlandse competitie ging het minder, na nog enkele malen de tweede plaats behaald te hebben eindigde Feyenoord in 1977/1978 op de tiende plaats.

Het jaar daarop werd wel weer een tweede plek behaald. De jaren tachtig waren een dieptepunt in de Feyenoordgeschiedenis. Feyenoord begon matig, maar in 1984 werd wel de dubbel gehaald, mede dankzij Johan Cruijff die toen uit wraak bij Feyenoord speelde.

Het resultaat werd ook behaald door de goede spelers die Feyenoord had zoals Ruud Gullit. Na de dubbel ging het wederom weer snel bergafwaarts met de club. In De Europacup toernooien kwam Feyenoord nooit verder dan de tweede ronde.

Nationaal gezien verkeerde Feyenoord in een dip waardoor ze zelfs enige tijd in de degradatiezone terecht kwamen. Niet alleen het slechte spel, maar ook financieel gezien ging het niet al te best.

Toen de toenmalige hoofdsponsor HCS failliet ging, nam het Feyenoord bijna mee. Feyenoord stond op dat ogenblik aan de rand van de afgrond.


Feyenoord moest er weer bovenop komen. Feyenoord overleefde de HCS affaire en kon weer voortbestaan. Nog steeds met een manco aan geld, maar de prestaties zouden wel voor geld in het lade zorgen.

In 1992 leek Feyenoord op de weg terug door de derde plek te pakken. Het seizoen daarop gebeurde wat lange tijd voor onmogelijk gehouden werd. Feyenoord werd kampioen van Nederland.

Spelers als Kiprich, De Wolf, Taument, Blinker, Witschge, en De Goey en de trainer Willem van Hanegem zorgden ervoor dat de supporters weer konden feesten.

Wegens een gebrek aan plaatsen in Groningen, waar Feyenoord de kampioenswedstrijd speelde, werden er in de Kuip megavideoschermen gezet.

De Kuip zat vol en de supporters in Groningen zongen dan ook ‘en we zwaaien met zijn allen naar de kuip’. Feyenoord won verder in vijf jaar vier keer de KNVB beker.

In 1992 behaalde Feyenoord de halve finale van de Europacup II. In 1996 reikte Feyenoord ook zover. In 1997 speelde Feyenoord in de Champions League tegen Juventus, waar ze thuis van de grote club met 2-0 wisten te winnen.

De winst mocht helaas niet baten, want de volgende ronde werd niet gehaald.


In 1999 werd Feyenoord onder Leo Beenhakker opnieuw landskampioen. Vanaf dat moment kon het alleen maar beter gaan. Feyenoord wist in het jaar daarop in de champions leage de 2e ronde te bereiken.

Verder kwamen ze echter niet. De Engelse club Chelsea, waar inmiddels De Goei onder de lat stond, wist in eigen huis en uit van Feyenoord te winnen. Een andere grote tegenstander in deze pool was Lazio Roma.

Feyenoord wist uit met 1-2 te winnen, thuis bleef het steken op 0-0. Feyenoord had wederom bewezen opgewassen te zijn tegen een grote Italiaanse tegenstander. Het seizoen daarna wist Feyenoord wederom niet de 2e ronde te behalen. Ook in de nationale competitie leverde Feyenoord vaak onnodig punten in, waardoor ze het kampioenschap uit handen moesten geven.

Het seizoen 2001-2002 was wederom een seizoen van grote successen. Successen die voor een groot deel te danken zijn aan de spits waar Feyenoord lange tijd op heeft moeten wachten. Pierre van Hooydonck,

historie feyenoord


historie feyenoord ,van-Hooijdonk uefa cup 2002,Feyenoord historie


specialist in het nemen van vrije trappen, kon zich dit seizoen vereeuwigen in de geschiedenis van het grote Feyenoord. Feyenoord wist in de champions league de volgende ronde niet te halen.

In de uefa-cup stuitten ze tegen het Duitse SC Freiburg. Door fantastische doelpunten van Pierre van Hooydonck wisten ze de volgende ronde te behalen.

De volgende tegenstander was het Schotse Glasgow Rangers. Ook hier bewees Van Hooydonck zijn waarde en bezorgde door wederom zijn vrijetrap techniek de volgende ronde. In de kwartfinale was het een Nederlands onderonsje. Feijenoord speelde tegen PSV. Uit werd met 1-1 gelijkgespeeld.

Thuis was de spanning niet te houden na een doelpunt van Van Hooydonck in de laatste minuut. Na de verlenging volgden er penalty’s en Feyenoord bereikte zonder een keer te missen de halve finale. In de halve finale kwamen ze uit tegen het grote Italiaanse Inter Milan.

Uit werd wederom gewonnen met 1-0. Thuis werd het 2-2. Een droom was uitgekomen. Feyenoord stond na bijna 30 jaar weer in een Europese finale. Het geluk van Feyenoord was dat de finale in de eigen Kuip gespeeld werd. De tegenstander was Borussia Dortmund. Feyenoord wist met 3-2 te winnen en had eindelijk weer een fantastische prijs gewonnen.

Feyenoord telt Europees gezien weer helemaal mee. De toekomst kan wat dat betreft niet meer stuk.

Bron:xydius

Feyenoord Rotterdam

Sterker door Strijd