Jaren van Feyenoord

Magere jaren

Tijdens de oorlogsjaren hield de club zijn wedstrijden op Het Kasteel, omdat de Kuip bezet was door de Duitsers. Soms werden ze ook elders in het land gespeeld of op de oude locatie Kromme Zandweg. Tijdens de oorlog werden slechte resultaten geboekt en ook de naoorlogse jaren waren niet al te best. Pas in 1958 en 1959 werden nieuwe bekers gewonnen.

 De club speelde zijn eerste Europacupwedstrijd in 1961 tegen het Zweedse IFK Göteborg. Ronde nadat Engeland Tottenham Hotspur werd uitgeschakeld. Twee jaar later stonden honderdduizenden supporters langs de oevers van de Nieuwe Maas en Nieuwe Waterweg om te zwaaien naar de schepen Groote Beer en Waterman. Zij brachten duizenden supporters naar de Europa Cup-wedstrijd tegen Benfica in Lissabon. De wedstrijd ging verloren, waardoor Feyenoord niet doorging naar de halve finales. In 1965 behaalde Feyenoord voor het eerst in hun geschiedenis de dubbel. Het was de start van een succesvol seizoen voor Trots van Zuid.

De Gouden Eeuw

 In 1970 won Feyenoord als eerste Nederlandse club de Europacup I, onder leiding van spelers als Wim Jansen, Willem van Hanegem en de heer Feyenoord Coen Moulijn onder de zeer succesvolle coach Ernst Happel. Een paar maanden later volgde het WK. In 1976 won Feyenoord de UEFA Cup, tevens de eerste Nederlandse club die werd gecoacht door de zeer succesvolle Wiel Coerver en met spelers als Wim Rijsbergen, Jan Boskamp, ​​​​Lex Schoenmaker, Jörgen Kristensen en Peter Ressel. In de eerste helft van de jaren zeventig won de club naast deze prijzen ook succesvolle landskampioenschappen. Daarna volgde een korte onvervangbare periode van medio 1975 tot het winnen van de KNVB-beker in 1979/80.

Jaren 80

 Pas in de jaren 80 begon de club weer prijzen te winnen. Het bereikte ook de tweede halve finale van de Europa Cup in het seizoen 1980/81, met Petur Petursson, Pierre Vermeulen, Richard Budding, Jan van Deinsen, Karel Bouwens, Carlo de Leeuw, Rene Notten, Wim van Til. . , Ben Wijnstekers, Andre Stafleu, Sjaak Troost, Ton van Engelen en Joop Hiele. Feyenoord beleefde zijn topjaar in 1983/84 toen de ploeg – met onder meer Johan Cruijff, Michel van de Korput, Ruud Gullit en Peter Houtman – zowel de beker als het landskampioenschap won. Cruijff nam wraak op zijn oude club Ajax omdat hij hem geen nieuw contract had aangeboden, dus besloot hij een jaar bij de Rotterdammers door te brengen. Na het seizoen stopte Cruijff als voetballer.